Wanafoto, Art & Imaging Blogzine - Webzine


Expositions, Art contemporain, Art moderne, Photographie, Design, Patrimoine, Architecture, Art vidéo, Films, l'image dans toutes ses dimensions, Publications

Art Exhibitions, Art Fairs, Visual Arts, Photography, Graphic Arts, Design, Video Art, Architecture, Films, Photo / Imaging Equipments, Publications


August 30, 2007

NAG Singapore 3 winning designs of architectural competition

The international jury panel for the National Art Gallery of Singapore architectural design competition has named the top three winning designs. They are in the following order:

- Studio Milou Architecture from France, in collaboration with CPG Consultants from Singapore
- Ho + Hou Studio Architects, a Taiwan-based architectural firm, in collaboration with AEDAS Pte Ltd from Singapore
- Chan Sau Yan Associates, a Singapore-based architectural firm, in collaboration with Lekker Design Pte Ltd

The competition, organised by Singapore’s Ministry of Information, Communications and the Arts (MICA) in association with the Singapore Institute of Architects, was launched in February this year. It drew 111 entries from 29 countries worldwide.

Earlier this week, five shortlisted teams of architecture and design firms made presentations on their submissions and scale models of their designs to a 7-member international jury, chaired by Professor Tommy Koh, Singapore’s Ambassador-at-Large and Chairman of the National Heritage Board. The teams were selected anonymously in Stage 1 of the competition, based on design concept and philosophy. They included firms from Australia, France, Taiwan and Singapore. 

On the overall standard of submissions, Prof Koh said: “The five designs were of very high quality and provided many creative and excellent design ideas for the National Art Gallery. After careful deliberation and having given due consideration to the imaginative and creative responses to the Art Gallery’s vision, as  well as their functionality and feasibility, the Jury have decided on the top three designs that best met the brief.”

 
Winning Design 1: Studio Milou Architecture

The design scheme by Studio Milou Architecture elegantly integrates the two buildings at the roof level, with the use of a linear draped canopy, supported by tree like columns, while respecting the fabric of the existing monuments. The scheme respects the existing entrances and introduces new ones to make the building porous at street level.

A strong street concept runs through the buildings at basement level two, bringing visitors down to this level via large staircases and lifts. The visitors orientate themselves here before making their way up into the higher levels of the art gallery. Internal, dramatic new spaces are created via extension of existing staircases and introduction of new ones. Organisation of spaces takes into detailed consideration how museums and galleries work.

Of Studio Milou Architecture’s design, the Jury’s comments were that the scheme had the most delightful design and appeal. The extension of a staircase which leads from the basement to the rotunda acts as a strong architectural solution that at once links the basement and upper levels, which guides the visitor to the very heart of the former Supreme Court. The internal circulation route overall is well-planned in relation to public spaces. The designer has provided a good analysis of the curatorial function and requirement within the building. 


Winning Design 2: Ho + Hou Studio Architects

The design by Ho + Hou Studio Architects is inspired by  The Kelong,  a fragile and delicate structure that was commonly found off the coast of Singapore back in the 1970s. The scheme keeps the identities of the two buildings separate but creates a strong internal axis at the basement level to link the buildings. The visitors enter at B1 level  before making their way through a range of terraced galleries, shops and retail spaces. The scheme continues the Kelong theme in terms of architectural forms and the choice of materials and colours. The scheme inserts a new, prominent framework of grids in the courtyards, the language of which is carried through to the roof treatment where lattices and louvers control light admitted through a glazed roof.

Of Ho + Hou Studio Architects’ design, the Jury’s comments were that it was a very well thought through scheme on the size and arrangement of gallery and related spaces, with interesting and imaginative use of spaces that are to be retained.  It comes across as being respectful of the distinct and separate identities of the buildings.

 
Winning Design 3: Chan Sau Yan Associates

The design by Chan Sau Yan Associates is an understated scheme with minimal intervention. A main entry portal located between the two monuments is a brightly lit rectilinear enclosure with translucent walls that allow a view to the adjacent historic walls of the City Hall and the former Supreme Court.

The connection between various levels of the buildings weaves in and out of the portal in the form of bridges.  Visitors enter the gallery through this portal and access the galleries and public spaces at level 2 of City Hall and at ground floor of the Former Supreme Court building.  

Of Chan Sau Yan Associates’ design, the Jury’s comments were that it is a pragmatic approach with minimal intervention, with a very good distribution of functional spaces, where circulation is straightforward and well addressed.


Other Shortlisted Schemes

The other two shortlisted schemes were by DP Architects from Singapore and Smart Design Studio from Australia.

DP Architects’ design seeks to retain the original character of the buildings through the insertion of new flexible gallery spaces. This scheme is respectful of the local codes and  guidelines by the Preservation of Monuments Board.  A glazed facade at the rear of the City Hall building retains the layer of existing fabric (columns and slabs) behind it. Moving images on screens create a sense of movement and interest on the facade. The interior planning is simple and logical. A large voluminous space has been set aside to provide space for international exhibition as well as a food terrace located at the top floor.

Smart Design Studio’s design scheme sports orchid-inspired structures, symbolic of Singapore’s national flower and integrates the two monuments with a strong linear axis or internal street at ground level. The internal street is porous, inviting visitors from all sides of the building. This axis is also reflected in a high level canopy connecting high, slender, orchid-shaped columns along the internal 'street'.  The scheme is respectful of the history of the buildings and uses the conserved spaces well. Clear internal planning with spaces sharply defined by the internal street.

The Jury’s decision will be presented to MICA, which will then decide on the appropriate party to commission to design and build the Art Gallery, after working through some of the key implementation details. This will include further testing of the technical and financial viability of the schemes.

Source:  MICA - Ministry of Information, Communications and the Arts of Singapore.

Next related posts

- Appointment of Architect for Singapore’s National Art Gallery, May 2008
- Strategic directions set for National Art Gallery, Singapore, March 2009

Previous related posts

- NAG of Singapore Architectural Design Competition Shortlist, May 2007

No comments:

Post a Comment

Merci pour vos commentaires :) Thanks for your comment ;)